Ενδεικτικό βίντεο, το οποίο θα υποστεί περαιτέρω επεξεργασία για ένα ολοκληρωμένο ‘animation’ 20 περίπου λεπτών.  

Παρεμβάσεις (interferences)

Copenhagen, Denmark. August 2021
Polyurethane paint on wood, mechanical and electronic components, electric motors. 
Dimensions: 72cm x 47cm x 10cm.

Description

Με τρόπο αφαιρετικό και μινιμαλιστικό, το κινητικό έργο ‘Παρεμβάσεις’ προσπαθεί να εκφράσει τις σχέσεις του Νεοελληνικού κράτους με τα άλλα κράτη στην ιστορική διαδρομή των 200 χρόνων από την επανάσταση και μετά.

Οι εννέα κάθετες κινούμενες ράβδοι συμβολίζουν τις λωρίδες της ελληνικής σημαίας, με τα αντίστοιχα χρώματα (γαλάζιο και άσπρο). Καθώς περιστρέφονται από τους προγραμματισμένους κινητήρες στη βάση τους, χρώματα άλλων σημαίων αναμειγνύονται με τα ελληνικά (κόκκινο, κίτρινο, πράσινο κλπ).
Σε ένα επαναλαμβανόμενο ‘μηχανικό animation’ διάρκειας περίπου 20 λεπτών, παρουσιάζονται χρωματικοί συνδιασμοί που παραπέμπουν στις Μεγάλες δυνάμεις (Ωθ. Αυτοκρατορία. Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Ρωσία, Αμερική…) και το πως αυτές επιρρέασαν την πορεία του Νεοελληνικού κράτους από τον εμφύλιο του 1823, έως τους παγκόσμιους πολέμους και τα πρόσφατα μνημόνια. Οποιαδήποτε τέτοια επιρροή παρουσιάζεται εντελώς αφαιρετικά στο έργο και αφήνει ανοιχτές είτε αρνητικές, είτε θετικές ερμηνείες.
Παρά τις διάφορες περιστροφές των ράβδων και τους ποικίλους χρωματισμούς, τα χρώματα τις ελληνικής σημαίας δεσπόζουν σε όλη τη διάρκεια του animation. Συχνά η ελληνική σημαία ξανασχηματίζεται ατόφια, δείχοντας ότι παρά τις επιρροές – πολιτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές – η Ελλάδα συνεχως προσπαθεί, και βρίσκει σιγά-σιγά την ταυτότητά της μέσα από τη σταδιακή ωρίμανση του Νεοελληνικού κράτους.

Σημείωση:
Το έργο είναι απόλυτα σιωπηλό και λειτουργεί με μία απλή παροχή ρεύματος.

Other kinetic works:

https://georgekoutsouris.com/be-lucky-be-happy/

https://georgekoutsouris.com/confusion/